Er zijn op dit moment 26 uitspraken van diverse Nederlandse rechtbanken rondom schijnzelfstandigheid.
Deze uitspraken leiden tot jurisprudentie en zijn onze bron voor onze regelmachine.
-
ECLI:NL:RBZWB:2025:155 (Rechtbank Zeeland-West-Brabant)
Naar het oordeel van de kantonrechter kwalificeert de arbeidsverhouding tussen partijen als een arbeidsovereenkomst en niet als een overeenkomst van opdracht. Heeft de werkgever de arbeidsovereenkomst opgezegd met het door de werknemer gestelde ontslag op staande voet? Bewijsopdracht werknemer.
-
ECLI:NL:RBZWB:2024:4597 (Rechtbank Zeeland-West-Brabant)
Kwalificatie van de rechtsverhouding tussen partijen; arbeidsovereenkomst of opdracht. Aan de hand van de gezichtspunten in het Deliveroo-arrest oordeelt de kantonrechter dat tussen partijen een arbeidsovereenkomst bestaat.
-
ECLI:NL:GHARL:2024:3494 (Hof Leeuwaarden)
Arbeidsrecht. Kwalificatie van de overeenkomst. Driehoeksverhouding: geen geruisloze vervanging. HR 5 april 2002, NJ 2003, 124 (ABN Amro/Malhi) Uitleg petitum. Stelplicht bij payrollovereenkomst. Rechtsvermoeden bestaan arbeidsovereenkomst (artikel 7:610a BW).
-
ECLI:NL:RBNHO:2024:4468 (Rechtbank Noord Holland)
Deze zaak gaat over een loonvordering in kort geding van een werknemer. Werknemer heeft daarom een spoedeisend belang. Daarnaast is aan de orde wie als werkgever moet worden beschouwd en of de overeenkomst die voorafgaand aan de laatste oproepovereenkomst is gesloten moet worden gekwalificeerd als arbeidsovereenkomst. Ten slotte is aan de orde of een vaste urenomvang is aanboden.
-
ECLI:NL:RBMNE:2024:1673 (Rechtbank Midden Nederland)
Kwalificatie of sprake is van een arbeidsovereenkomst aan de hand van de Deliveroo-criteria.
-
ECLI:NL:RBAMS:2024:685 (Rechtbank Amsterdam)
[verzoeker] vraagt vernietiging van de opzegging van de met de Volkskrant gesloten overeenkomst en doorbetaling van salaris, met nevenvorderingen. De Volkskrant stelt zich op het standpunt dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, maar een overeenkomst van opdracht en dat er dus rechtsgeldig is opgezegd. De kantonrechter oordeelt dat de tussen partijen gesloten overeenkomst kwalificeert als een arbeidsovereenkomst. De zaak wordt vervolgens aangehouden om partijen in de gelegenheid te stellen te bespreken hoe de zaak verder kan worden afgewikkeld.
-
ECLI:NL:OGEAM:2024:37 (SXM Sint Maarten)
Overeenkomst van opdracht of arbeidsovereenkomst? Toetsing langs lat van Deliveroo-arrest.
-
ECLI:NL:CRVB:2024:1240 (Centrale Raad van Beroep)
Weigering WW-uitkering toe te kennen op de grond dat appellant niet als werknemer in de zin van de WW kan worden aangemerkt terecht. Niet voldaan aan criterium gezagsverhouding. Niet kan worden aangenomen dat sprake is (geweest) van een arbeidsovereenkomst.
-
ECLI:NL:GHSHE:2024:2002 (Hof Den Bosch, Belastingkamer)
Naheffingsaanslag loonheffingen. Het hof oordeelt dat de inspecteur het bestaan van een gezagsverhouding en daarmee het bestaan van een arbeidsovereenkomst niet aannemelijk heeft gemaakt. Het hof is tevens van oordeel dat er geen sprake is van een fictieve dienstbetrekking, omdat de inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat de timmerlieden anders dan in de uitoefening van een bedrijf of in de zelfstandige uitoefening van een beroep hun werkzaamheden voor belanghebbende hebben verricht. Het hof vermindert de naheffingsaanslag tot een bedrag van € 7.500 en vernietigt de boetebeschikking.
-
ECLI:NL:RBAMS:2024:3987 (Rechtbank Amsterdam)
Temper is een online platform voor werk. Werkers en opdrachtgevers sluiten via dit platform overeenkomsten met elkaar over uit te voeren werkzaamheden. Volgens vakbonden FNV en CNV is dat een constructie van schijnzelfstandigheid en zijn de werkers in werkelijkheid geen ZZP’ers maar uitzendkrachten van Temper. FNV en CNV vorderen daarom in deze collectieve actie dat de rechtbank vaststelt dat de overeenkomsten die de werkers via het online platform van Temper sluiten uitzendovereenkomsten met Temper zijn. De rechtbank komt tot de conclusie dat geen sprake is van een uitzendovereenkomst, met name omdat geen sprake is van formeel werkgeversgezag van Temper, omdat Temper geen loon betaalt aan de werkers (dat doen de opdrachtgevers) en omdat er nauwelijks sprake is van een verplichting voor de werkers om de werkzaamheden persoonlijk te verrichten.
-
ECLI:NL:PHR:2024:730 (Parket Hoge Raad)
Arbeidsrecht. Platformwerk. Waren de schoonmakers bij het (inmiddels failliet verklaarde) platform Helpling werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst of uitzendovereenkomst met Helpling, of op basis van een arbeidsovereenkomst met de huishoudens? Kan een particulier huishouden kwalificeren als inlener (“derde”) in de zin van art. 7:690 BW? Hoe moet in platformverhoudingen invulling worden gegeven aan het element “in dienst van” (gezagscriterium)?
-
ECLI:NL:RBLIM:2024:513 (Rechtbank Limburg)
Sporter raakt geblesseerd. De Stichting wil, anders dan eerder overeengekomen, de spelersovereenkomst daarom niet onder dezelfde voorwaarden verlengen. Heeft deze sporter een arbeidsovereenkomst? De kantonrechter beantwoordt die vraag bevestigend. De sporter heeft recht op achterstallig loon, transitievergoeding en een billijke vergoeding.
-
ECLI:NL:RBMNE:2023:6218 (Rechtbank Midden Nederland)
Kwalificatie arbeidsverhouding. Geen arbeidsovereenkomst maar een overeenkomst van opdracht.
-
ECLI:NL:GHDHA:2023:1813 (Hof Den Haag)
Arbeidsovereenkomst of leerovereenkomst, ontbindende voorwaarden, rechtsgeldige beëindiging, billijke vergoeding.
-
ECLI:NL:RBROT:2023:12118 (Rechtbank Rotterdam)
Geen payrollovereenkomst; overeenkomst van opdracht of arbeidsovereenkomst?
-
ECLI:NL:RBLIM:2023:3404 (Rechtbank Limburg)
Verzoek vernietiging arbeidsovereenkomst afgewezen omdat geen sprake was van een arbeidsovereenkomst maar van een overeenkomst van opdracht (freelancer).
-
ECLI:NL:GHSHE:2023:1419 (Hof Den Bosch)
Arbeidsrecht WWZ. Is sprake van een arbeidsovereenkomst?
-
ECLI:NL:PHR:2023:224 (Parket Hoge Raad)
Arbeidsrecht. Cao-recht. Valt maaltijdbezorger Deliveroo onder de werkingssfeer van de cao voor beroepsgoederenvervoer over de weg? Uitleg van algemeen verbindend verklaarde cao; houdt Deliveroo zich bezig met het ‘tegen vergoeding geheel of ten dele vervoer verrichten anders dan van personen, over de weg of over andere dan voor het openbaar verkeer openstaande wegen’? Toepassing cao-norm; representativiteitsgegevens in het kader van avv-procedure objectief aanknopingspunt voor uitleg werkingssfeerbepaling? Passeren stelling dat avv-besluit onverbindend is vanwege ontoereikende representativiteitsgrondslag (art. 2 lid 1 Wet AVV); uitleg gedingstukken door feitenrechter.
-
ECLI:NL:PHR:2022:1095 (Parket Hoge Raad)
Arbeidsrecht, beëindiging met wederzijdse instemming, vereisten art. 7:610 BW, (non)relevantie Participatiewet-arrest (HR 6 november 2020, ECLI:NL:HR:2020:1746).
-
ECLI:NL:PHR:2022:578 (Parket Hoge Raad)
Arbeidsrecht. Procesrecht. Zijn de maaltijdbezorgers van Deliveroo werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst? Platformwerk. Uitleg en kwalificatie. Hoe moet invulling worden gegeven aan het element ‘in dienst van’ (gezagscriterium)? Vrije vervangingsclausule. Vrijheid om te komen te gaan. Gelijksoortigheidsvereiste van art. 3:305a BW (oud) en ontvankelijkheid vakbond.
-
ECLI:NL:RBDHA:2022:2997 (Rechtbank Den Haag)
Arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht? Informatieplicht over ouderenregeling? Vordering vakantiedagen. Verjaring?
-
ECLI:NL:RBNNE:2021:5487 (Rechtbank Noord Holland)
Geen arbeidsovereenkomst in de zin van artikel 7:610 BW
-
ECLI:NL:PHR:2021:1024 (Parket Hoge Raad)
Arbeidsrecht. Belemmeringsverbod van art. 9a Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) en art. 6 lid 2 Richtlijn 2008/104/EG (Uitzendrichtlijn). Is belemmeringsverbod ook van toepassing indien zzp’er op basis van overeenkomst van opdracht met uitzendbureau ter beschikking wordt gesteld aan inlener? Is hoedanigheid waarin arbeidskracht door uitzendbureau aan inlener ter beschikking wordt gesteld daarbij van belang?
-
ECLI:NL:PHR:2020:958 (Parket Hoge Raad)
Arbeidsrecht. Vordering van werknemersorganisatie jegens werkgever tot nakoming van cao-verplichtingen. Outsourcing. Is sprake van uitzending of van aanneming van werk? Uitleg werkingssfeerbepaling CAO. Klachten over de wijze waarop de vordering is toegewezen. Kan toewijzing van de vordering alleen betrekking hebben op de werknemers die daarop aanspraak kunnen en willen maken? HR 19 december 1997, ECLI:NL:HR:1997:ZC2532 en HR 22 juni 2018, ECLI:NL:HR:2018:980. Meer toegewezen dan gevorderd? Dwangsom en wettelijke verhoging.
-
ECLI:NL:PHR:2020:698 (Parket Hoge Raad)
Arbeidsrecht. Verrichten van werkzaamheden door uitkeringsgerechtigde op participatieplaats (Participatiewet). Maatstaf om overeenkomst als arbeidsovereenkomst aan te merken (art. 7:610 BW); onderscheid tussen uitleg en kwalificatie; bedoeling van partijen. Is stimuleringspremie loon?
-
ECLI:NL:RBROT:2024:6750 (Rechtbank Rotterdam)
Tussenbeschikking. Kwalificatie arbeidsovereenkomst. Avv-cao heeft geen nawerking. Nog geen veroordeling om vergoedingen te betalen, omdat het maandloon niet vast staat.