Heb je juridische vragen, boek dan een meeting met een van onze juristen.
Welke financiële risico’s loop je als opdrachtgeven of als ZZP’er?
Als er sprake is van schijnzelfstandigheid, zal er loonbelasting moeten worden afgedragen, met rente!
Als er sprake is van schijnzelfstandigheid, zal er sociale premies moeten worden afgedragen, met rente!
Als er sprake is van schijnzelfstandigheid, kan de medewerker ook onder een pensioenregeling vallen en dus ook de premies die daarvoor moet worden afgedragen.
Hoe sympathiek ook, een ZZP'er doorbetalen tijdens ziekte is een overduidelijke aanwijzing dat er sprake is van loondienst. Niet doen dus.
Als er geen echte ZZP'er is, maar een schijnzelfstandige, komen allerlei arbeidsrechtelijke verplichtingen de hoek om kijken. Wellicht heb je al iemand in vaste dienst, terwijl je dacht een ZZP'er te hebben.
Als er geen echte ZZP'er is, maar een schijnzelfstandige, komen allerlei arbeidsrechtelijke verplichtingen de hoek om kijken. De flexibele ZZP'er is nu in loondienst met een minimum aantal uren door het arbeidsaanbod.
Als iemand geen echte ZZP'er is, maar een medewerker onder arbeidsrecht, moet je bij een einde contract een transitievergoeding betalen.
Als je denkt dat een ZZP'er bij jou een opdracht uitvoert, kan je een opdracht per direct beëindigen. Maar als die persoon een medewerker blijkt te zijn, dan heb je in het slechtste geval (lees Duur) een 'onterecht ontslag' rechtszaak te pakken.
De meeste rechtszaken over schijnzelfstandigheid beginnen bij een onterecht ontslag.
Er zijn veel spookverhalen, niet-werkende diensten, fabels en andere mythes
Een ZZP'er kan jaren voor dezelfde organisatie werken, zolang je binnen de kaders van OKZZP de opdracht uitvoert. Ook bij maar één opdrachtgever.
Als dezelfde persoon wisselt van grondslag van werkzaamheden binnen een bedrijf (loondienst, naar ZZP'er of vice versa), dan lijkt het wel heel erg op gekunstelde constructies. Niet doen.
Mensen in loondienst kunnen gewoon naast de ZZP’er werken in het bedrijf, als je de andere regels van OKZZP volgt.
Een ZZP'er kan jaren voor dezelfde organisatie werken, zolang je binnen de kaders van OKZZP de opdracht uitvoert.
De bedrijven die ‘ontzorgen’ rondom de ZZP'er, schieten als paddenstoelen uit de grond. Klaar om jou te helpen met jouw ZZP vraag. En hoeveel kost dat extra per uur, ten opzichte van directe inhuur?
Franchise is een vorm van ondernemerschap, maar als je niet oplet, wordt het een constructie dat lijkt op een arbeidsovereenkomst. Neem contact op voor een beoordeling van deze specifieke situatie.
Een modelcontract van de Belastingdienst geeft alleen bescherming als je de juiste modelovereenkomst gebruikt (dus niet van het internet of hergebruik of van een andere ZZP'er geleend) en je de voorwaarden, aantoonbaar, volgt.
Bekijk de lijst met uitspraken waarmee jurisprudentie is gecreëerd => Uitsprakenlijst
Als opdrachtgever en als ZZP'er registreer je jouw onderneming en vul je per opdracht een vragenlijst in. Op basis van de antwoorden krijg je direct juridisch advies.
Wij monitoren uitspraken en wetswijzigingen. Is dit voor een opdracht van toepassing, dan laten wij dat direct weten.
Natuurlijk kun je een jurist inhuren die op basis van de dan geldende wetgeving en jurisprudentie kan aangeven wat je wel en niet moet doen.
Maar... na een nieuwe uitspraak of wetswijziging moet je het advies wellicht opnieuw laten toetsen en met een tarief van € 200,- per uur... zijn wij waarschijnlijk voordeliger.
Wij monitoren uitspraken en wetswijzigingen.
Bij een wijziging voeren wij de wijzigingen of additionele regels toe aan onze regelmachine. Deze gaat alle opdrachten af om te zien of er een afwijkend advies ontstaat. Is dit het geval, dan laten wij dat direct weten.
Zijn er specifieke juridische vragen of situaties, dan is het mogelijk om onze jurist die gespecialiseerd is in arbeidsrecht in te huren.
Vul het formulier in op de homepage om een afspraak te boeken.
Wij hebben volledige vertrouwen in hetgeen onze juristen adviseren.
Als opdrachtgever en ZZP'er de vragenlijst naar waarheid invullen en zich aan het advies en eventuele wijzigingen houden, ben je in de veilige zone.
Elk kwartaal maakt onze jurist een one-pager voor jouw onderneming met achtergrondinformatie, de laatste stand van zaken en een toekomst visie.
Neem contact met ons op en stel je vraag!